Waadwente1

Nina Hoekstra: “Bewoners raken nooit uitgepraat aan de BelevenisTafel.”

Nina Hoekstra: “Bewoners raken nooit uitgepraat aan de BelevenisTafel.”

In verpleeghuis de Waadwente, net buiten de historische binnenstad van het Friese Dokkum, werkt welzijnswerker Nina Hoekstra met veel plezier als welzijnswerker op de PG-afdeling. Telkens weer merkt ze dat de BelevenisTafel voor gespreksstof zorgt, met name bij de ouderen met dementie.

Volgens Nina raken de bewoners nooit uitgepraat als ze samen MijnStadMijnDorp bekijken met foto’s en video’s van het Dokkum van vroeger. “Een foto van een oude weg of een voormalig postkantoor in Dokkum roept al gauw veel herinneringen op. We bespreken altijd de vragen die bij de plaatjes staan. Welke winkels zaten er nog meer? Reed daar de trein toen nog langs? En hoe zag de Hoofdstraat er verder nog uit? Er komen dan hele gesprekken op gang.” Ook de beelden van het oude Friesland brengen veel herinneringen naar boven. “Je ziet dat het leven van vroeger een beetje terug komt; waar ze langs gingen met de boot als ze met vakantie gingen of waar ze gingen schaatsen als er ijs lag”. 

Veilig werken met de BelevenisTafel
De Waadwente is sinds 2015 onderdeel van ZuidOostZorg. De kamers van de bewoners zijn gelegen rondom een aantal gezellige huiskamers waar er gezamenlijk gegeten wordt of activiteiten worden gedaan. De kantelbare BelevenisTafel neemt Nina moeiteloos mee van de ene naar de andere huiskamer. Nina: “In corona-tijd is het makkelijk je aan de basisregels te houden met de BelevenisTafel in de verticale stand. Ik bedien het scherm dan, terwijl de ouderen er vanaf een afstandje naar kijken. Zo kunnen we veilig werken.”

We doen vaak een verzoeknummertje. Fats Domino en Elvis zijn hier de favorieten.”

Reminiscentie met de praatplaten
Voor de ouderen met geheugenproblemen bieden de praatplaten veel herkenning. Zo brengt de praatplaat van een keuken van vroeger, met emaille pannen en ouderwetse koffiemolen, het verleden fris in het geheugen. “Het is mooi om te zien welke herinneringen onze bewoners aan de spullen hebben. Bijvoorbeeld bij het wasrek. De één heeft er zelf nog mee gewerkt, de andere herkent het omdat moeder er altijd mee in de weer was.”     

BelevenisTafel Waadwente

Muziek
“We doen vaak een verzoeknummertje. Fats Domino en Elvis zijn hier de favorieten. Je kunt zien dat ze dan echt genieten van de muziek.” Ook het spreekwoordenspel, waarbij spreekwoorden afgemaakt moeten worden, is populair in de Waadwente, net als het NatuurMenu, met prachtige videobeelden van jonge dieren. “Er is één mevrouw in het bijzonder die daar erg van geniet. Als ze de beelden ziet van een speelse pup op het strand, zou ze dat hondje wel even willen pakken. Dat is ontroerend om te zien.”

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Zorg

Samen leren, samen spelen. Een unieke ervaring op eigen niveau. Van LVB tot EMB.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier