In het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) in Oostduinkerke wordt de focus steeds meer gelegd op het welzijn van de patiënt tijdens de opname. Beleidscoördinator kwaliteit & patiëntveiligheid Céline Bernard: “We willen beleving stimuleren op alle vlakken. De BelevenisTafel helpt hierbij.”
Wanneer je als patiënt revalideert in het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) in Oostduinkerke, ervaar je niet alleen de verkwikkende zeewind buiten, maar kun je ook een bries van vernieuwing in het ziekenhuis zelf voelen. Het KEI is namelijk volop in beweging. Beleidscoördinator kwaliteit & patiëntveiligheid Céline Bernard: “Sinds vorig jaar zetten we meer in op de perceptie & ervaring van de patiënt. We willen beleving stimuleren op alle vlakken, van kunst tot dagbesteding, maar ook ‘hoe gedraag ik me ten opzichte van patiënten’ en ’hoe spreek ik familieleden aan.’
Het revalidatieziekenhuis sluit met het nieuwe beleid aan bij een bredere beweging in België die gericht is op het verbeteren van de patiëntervaring. “Je ziet bij ons een andere visie op de patiënt. We leggen nu nog meer de nadruk op beleving en participatie naast de meetbare doelstellingen van de revalidatie.”
Animator Jarne brengt samen met de BelevenisTafel een stukje ontspanning, beweging & plezier op de afdeling psychogeriatrie van het KEI.
Belevingstuin & BelevenisTafel
Bij het KEI is een belevingstuin in aanleg en worden regelmatig muzikanten, demiclowns en andere externen uitgenodigd. Ook is er een BelevenisTafel aangeschaft. Céline: “Op de Reva-beurs maakte ik kennis met de BelevenisTafel, waarna een proefweek volgde bij ons in het ziekenhuis. Toen de tafel weer weg was, werd er van alle kanten naar gevraagd, zo van ‘hé, waar is die tafel?’. Meteen werd duidelijk wat voor meerwaarde de BelevenisTafel heeft voor de psychogeriatrische patiënten die bij ons revalideren. Dat was voor ons een grote stimulans om de tafel aan te schaffen.”
Op de afdeling psychogeriatrie is Jarne Hennebel werkzaam als animator. Hij onderneemt veel activiteiten met de BelevenisTafel, zoals relaxatie, bingo, ochtend- en avondgymnastiek en stimulering van de grove of juist de kleine motoriek. Jarne: “De BelevenisTafel is echt een grote topper. Je ziet mensen enthousiast worden als ze met de tafel bezig zijn. Die spontaniteit en motivatie is prachtig om te zien. Heel prettig is dat je de tafel kunt aanpassen aan de patiënt, aan wat die kan en leuk vindt om te doen. Er is voor iedereen wel wat op te vinden.”
Hulpmiddel voor nuttige dagbesteding
Bijna dagelijks zet Jarne de BelevenisTafel in. “Bingo is bij ons een geliefd spel, maar ook Vragen over Vroeger, waarbij ze kaartjes met gespreksvragen omdraaien. Staat het MuziekMenu aan, dan beginnen de mensen spontaan mee te zingen, zowel bij de Nederlandse als de Vlaamse klassiekers. Ook gebruik ik de tafel graag voor achtergrondmuziek als ik bijvoorbeeld handverzorging geef.”
Céline vult aan: “We zetten de tafel momenteel nog niet in als tool om te revalideren, maar enkel voor de nuttige dagbesteding. Hij is ideaal om meer beleving te stimuleren en ervoor te zorgen dat mensen zich niet gaan vervelen. Daarmee past de tafel goed binnen ons nieuwe beleid, dat warm onthaald wordt door zowel patiënten en hun naasten als de zorgverleners. Zij zijn heel enthousiast over de nieuwe weg die we zijn ingeslagen.”