BelevenisTafel Thomashuis

Thomashuis Oudenbosch: “Ze leren van de touchtafel, ieder op eigen niveau.”

Thomashuis Oudenbosch: “Ze leren van de touchtafel, ieder op eigen niveau.”

Ad Huijsmans, zorgondernemer van Thomashuis Oudenbosch, merkt dat de BelevenisTafel bijdraagt aan de ontwikkeling van de bewoners. “Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners niet stilstaan, maar zich blijven ontwikkelen. We stimuleren hen dan ook om steeds weer iets nieuws te leren. De BelevenisTafel helpt ons hier bij.

“De BelevenisTafel daagt de bewoners echt uit. Het is een heel goed apparaat om iets leuks mee te doen én tegelijkertijd nieuwe dingen te leren. Denk aan tegen je verlies kunnen tijdens een spelletje, samenwerken tijdens het maken van een puzzel of Engelse woordjes leren.”  

In Thomashuis Oudenbosch wonen Ad en zijn vrouw Helma samen met negen mensen met een verstandelijke beperking onder één dak. Hun dochter Anne maakt onderdeel uit van een klein team van begeleiders. Het huis is een warm, gezellig nest. “Eigenlijk zijn we surrogaat vader en moeder en vormen we met de bewoners en het personeel één groot gezin. Zo worden we ook gezien in het dorp. We leven echt samen en doen alles wat een gewoon gezin ook zou doen.”

Digitale collage van vakantiefoto’s

Als we met Ad spreken, komen hij, zijn vrouw en dochter net terug van een prachtige vakantie met de groep in Zeeland. “Ik heb er nog geen tijd voor gehad, maar mijn handen jeuken al om een mooie TipTile van de vakantie te maken voor op de BelevenisTafel.”

Een TipTile is een digitale collage van foto’s, video’s en tekst, die je maakt met het programma TipTileMakerPro en installeert op de BelevenisTafel. Ad maakt er vaak gebruik: “Als je het programma eenmaal door hebt, heb je een TipTile snel gemaakt. En het resultaat is fantastisch. De beelden zijn op de tafel te draaien en op groot formaat te zien. Dat is toch heel anders dan op zo’n klein schermpje van een mobieltje.”

Komt de familie op bezoek, dan pakken sommige bewoners zelf de BelevenisTafel met de TipTile van het laatste uitje erbij. Ad: “Als ze de foto’s weer terugzien, kunnen ze goed vertellen wat ze allemaal hebben gedaan. Eigenlijk wordt het hele uitje dan weer opnieuw beleefd. Dit wordt door de familie ook erg gewaardeerd. Zeker als iemand niet zo goed kan praten. Die kan dan iets aanwijzen en met één woord vertellen wat hij of zij heeft meegemaakt.”

Draagbare BelevenisTafel met 27 inch beeldscherm

Thomashuis Oudenbosch beschikt over de draagbare BelevenisTafel Moby met 27 inch beeldscherm. De bewoners mogen ‘m er zelf bij pakken als ze willen en hij wordt dan ook vaak gebruikt. Ad: “Wij hebben een vrij jonge, speelse, dynamische groep van voornamelijk twintigers. Met mooi zomerweer wordt er veel gefietst, gevoetbald of gezwommen. Maar in de wat koudere maanden – en soms juist op een bloedhete dag in de zomer – wordt er heel wat afgespeeld op de BelevenisTafel. Erg populair is het spel Fruitbingo, waarbij geen nummers maar fruitsoorten worden afgestreept. Dit is heel laagdrempelig en kunnen ze makkelijk zelf.”

BelevenisTafel Thomashuis Oudenbosch

Volgens Ad is het mooie aan de BelevenisTafel Moby dat hij zo groot is. “Onze bewoners kunnen er lekker om heen zitten en hem samen gebruiken. Voor iedereen is er wel iets op de tafel. Voor de bewoners met een wat lager niveau, de mensen die  vooral beleven, staat er ook genoeg op. Bij ons houden ze veel van de veegfoto’s, het visjes vangen en het spel met de lieveheersbeestjes.”

Dochter Anne Huijsmans beaamt: “We zien dat de BelevenisTafel mensen onderling verbindt, door het samenspel dat spontaan op gang komt. Mensen die normaal niet met elkaar in contact komen, zoeken elkaar op om samen te puzzelen, bingo te spelen of een taalspelletje te doen. Ze leren van de tafel, ieder op zijn eigen niveau. Dat vinden we er zo mooi aan. Er staat voor iedereen wel wat leuks op.”

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Zorg

Samen leren, samen spelen. Een unieke ervaring op eigen niveau. Van LVB tot EMB.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier